Kada planirate zdravu prehranu, ne zaboravite proteina

Ako želite biti zdravi i živjeti dug život, važno je živjeti zdrav stil života, koji uključuje dobivanje puno vježbanja i prehrane koji je uravnotežen i napunjen sa svim vitaminima i hranjivim tvarima koje vaše tijelo treba biti zdrav. Slatka dijeta nije odgovor. Zapravo, oni mogu biti dugoročno vrlo štetni za vaše zdravlje, pogotovo ako se koriste dulje vrijeme. Ono što vam stvarno treba jest dijeta bogata tri važna makronutrijenata: ugljikohidrati, masti i proteini. Mnoge zdravstvene organizacije, uključujući Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje srca, preporučuju da sve tipične zdrave odrasle osobe koje žele održati svoje dobro zdravlje slijede prehranu koja se sastoji od 50% dobrih ugljikohidrata, 15% dobrih masti i 35% bjelančevina.

Postoji mnogo načina da dobijete protein koji vam treba u prehrani. Ne samo da postoje sve vrste velikih prehrambenih izvora proteina, nego i mnogo dodataka prehrani, uključujući one koji su napravljeni s proteinskom sirutkom. Ti dodatci mogu biti sjajan dodatak bilo kojoj prehrani, pod uvjetom da koristite dodatke koji će vam pružiti najviše koristi.

Korištenje dodataka proteinskom sirutkom

Postoji mnogo različitih izvora proteina koji se koriste za izradu dodataka bjelančevinama. Riža je često popularna, jer je lako probavljiva i hipoalergenska, pa čak i osobe s alergijama i netolerancijama hrane mogu ga koristiti. Ali riža je također nepotpuna bjelančevina, stoga je nužno dobiti i druge izvore proteina u prehrani, kao i kada se riža koristi kao dodatak. Drugi popularni protein upotrijebljen u dodatku je proteinska sirutka, koja je kompletan protein.

Image result for proteina

Što je protein koji tražite? Kompletan protein je onaj koji sadrži sve osam esencijalnih aminokiselina i svih 14 neesencijalnih aminokiselina. Sada se vjerojatno pitate što su te aminokiseline. Pa, esencijalne aminokiseline su one koje tijelo treba, ali ne može sam proizvesti. Važno je da dobijemo ove aminokiseline u prehrambenim izvorima proteina, uključujući dodatke, često one koji su napravljeni s proteinskom sirutkom. Ne-esencijalne aminokiseline su one koje tijelo može proizvesti sami, tako da nije važno da ih unesete u vašu prehranu.

Proteinska sirutka je vrlo popularan izvor proteina za dodatke. To je zapravo jedan od najskupljih bjelančevina upotrijebljenih za dodatke, što ga čini idealnim za one koji nikad prije nisu probali dodatke i ne žele potrošiti puno novaca sve dok ne shvate jesu li dodatci za njih. Protein sirutke je vrlo lako probavljiv. Učinci proteina sirutke djeluju brzo i često ga koriste tijela graditelji i drugi sportaši za izvor energije i oporavak mišića nakon izrade.

Vrste dodataka proteina

Ako ste odlučili da uključite dodatke bjelančevinama u svoju prehranu, imate nekoliko mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Postoje mnoge različite vrste dodataka, uključujući protein zalogaje koji su veliki da imaju između obroka za metak energije. Dodatak proteina također čini nevjerojatne zamjene obroka. Vi svibanj želite probati proteina sirutka, koja je jedan od najpopularnijih izvora za mnoge proteinske dodatke ćete naći na tržištu danas. Neki od najpopularnijih dodataka bjelančevina, uključujući one koji sadrže bjelančevinu sirutke u njima, su proteinski prašci, tekući proteinski dodatak, proteinski štapići i tekući proteinski metak.

Proteinski prašci – To su najsvestraniji tipovi dodataka bjelančevinama koje možete dobiti. Postoji toliko mnogo različitih stvari koje možete učiniti s proteinskim prahom i postoje sve vrste koje sadrže protein sirutku. Proteinski prašci mogu se upotrijebiti za dodavanje proteina u bilo koji obrok i možete upotrijebiti nepravan proteinski prašak u gotovo svim vašim omiljenim receptima bez mijenjanja teksture ili okusa hrane. Postoje i mnogi proteinski prašci koji dolaze u ukusnim okusima, uključujući čokoladu, vaniliju, voćnu bušotinu i bobicu, tako da možete napraviti neke stvarno sjajne trese i smoothies koje se mogu koristiti kao zamjene za obroke.

Related image

Supplementi tekućih proteina – Mnogi od popularnih dodataka proteina koji se mogu dobiti su napravljeni od proteinske sirutke i kazeina, koji je zapravo odakle dolazi sirutka. Mnogo dostupnih tekućih dodataka su mliječni, pa ako imate bilo kakve alergije na mlijeko ili mliječne proizvode, ili su laktoza netolerantni, morate se pobrinuti da, ako koristite tekuće proteinske dodatke, pažljivo pročitate sastojke kako bi bili sigurni da nisu mliječni.